Tuesday, September 1, 2009

Tips-tips menurunkan berat badan berlebihan

Badan yang ramping dan kurus mungkin menjadi idaman setiap wanita tak kira di pelosok mana dunia.. Tetapi tiap insan dilahirkan berbeda dari segi rupa, saiz dan perwatakan.. ada yang kurus, tetapi kuat makan..ada yang gemok,kurang makan pun tetap gemok..tak juga berat tu turun.. hmm mesti stress kan..lebih2 lagi kalau orang sekeliling asyek memerli..

di sini, saya ingin berkongsi sedikit tips2 yang saya perolehi daripada sebuah majalah...

  • amalkan gaya hidup sihat.. maksud nya di sini.. memakan makanan yang sihat dan seimbang..contoh nya nasi, sayuran dan ayam...dalam jumlah yang seimbang.. dan bukan nya makanan fast food seperti sosej, burger dan yang hebat rasanya,,,kentucky fried chicken..hoh0ho//sabar2... selain dpd amal pemakanan yang sihat, anda kena la juga rajin bersenam..bersenam tu x perlu la nak kayuh basikal sampai 10 20 batu kot..haha..kalo sy [pon x larat dik oii... cukup la sekadar membuat kerja rumah seperti mengemas dapur dan mencuci pinggan mangkuk selepas makan... jangan pulak lepas makan terus baring..n ending nya zzZZZZzzzz...adoyai...mana tak nya berat naik xturun2..
  • elakkan minuman yang manis dan berkarbonat (coca cola ala minuman yg bergas tu la...) kandungan gula dalam minuman berkarbonat nih memang tinggi..serius..coz dulu pernah buat lawatan kilang minuman bergas..memang tinggi kandungan gula..psttt lupa la bpa kandungan gula..hihi... amalkan minum air suam..kan elok..elok untuk buah pinggang..sekurang-kurang nya xda la buah pinggang tu terpaksa kerja lebih utk tapis gula2 berlebihan tu..nanti buah pinggang sakit...naya lak badan...
  • elakkan makan makanan ringan seperti snek n keropok sewaktu menonton tv atau minum petang...atau di masa free...tabiat suka melantak snek ni memang akan jadi habit sekiranya di amalkan..yela sapa yg x suka makan keropok kan.. makin selalu anda mengunyah,,,makin banyak jumlah kuantiti snek yang anda makan..so makin tinggi la peratusan untuk badan anda naik berat nya...jaga2... bukan salah tokey snek..tp salah anda sendiri...
Nak lagi TIPS?? ok..nantikan tips2 yang lain di minggu depan..hehe..chewahh...hope leh membantu...coz mostly my fren yang naik berat badan disebabkan pengamalan benda2 di atas...suka makan makanan x sihat ,, x suka senam,, n suka kunyap2...

Monday, April 20, 2009

Kuruskan Badan Tanpa Ubatan Moden (Bahan Kimia)


Fenomena menguruskan badan di kalangan individu, dengan menggunakan ubatan samaada tradisional mahupun moden, semakin menjadi ikutan dan trend masyarakat Malaysia. Pelbagai cara digunakan untuk mendapatkan badan yang kurus dan ideal, di mana ada yang sanggup memakan pil pelansing atau ubatan tertentu bagi merampingkan tubuh badan.



Sebenarnya untuk menguruskan badan, kita tidak perlu ubatan yang belum tentu berkesan dan mungkin boleh memberi risiko kepada tubuh badan kita di masa akan datang seperti kanser, dan masalah2 kesihatan yang lain.

Berikut beberapa kaedah yang boleh dilakukan bagi menguruskan badan;
  • Jangan suka berlapar- Makanan berfungsi memberi tenaga kepada kita. Berlapar hanya menyebabkan kita mengambil kuantiti makanan yang lebih banyak ketika kita makan.
  • Minum air terlebih dahulu sebelum makan makanan yang berat.-Air boleh mengurangkan selera makan anda secara semula jadi dan membantu badan memetabolisme simpanan lemak di dalam tubuh.
  • Elakkan minuman yang bergas.
  • Kurangkan pengambilan garam.
  • Ambil sarapan di waktu pagi..breakfast.
  • Nikmati la makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh.
  • Gigit makanan dengan cebisan lebih kecil sebelum menelan.
  • Kurangkan pengambilan marjerin atau mentega dalam makanan.
  • Selepas makan, digalakkan meminum air limau nipis atau jus oren kerana minuman yg masam ini menggalakkan pembakaran lemak.
  • Makan banyak buahan dan sayuran
  • Jangan menimbang berat badan anda setiap hari
  • Ambil makanan yang berempah-sesetengah rempah seperti cili, lada hitam,biji sawi boleh membakar kalori.
  • Mengambil lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan.

Sunday, April 19, 2009

Avoid eating red meat


According a study conducted by one prof (forget the prof name), red meat consumption can increase the risk suffer from breast cancer. Increasing red meat taking, will increasely higher the risk. which you want?? not to eat red meat or afflicted with breast cancer?? choice lies with you as consumer and human.

Few Tips for Women and Family health

Few Tips for Women and Family health

TO PREVENT STROKE DRINK TEA!
Prevent buildup of fatty deposits on artery walls with regular doses of tea. (actually, tea suppresses my
appetite and keeps the pounds from invading.... Green tea is great for our immune system)!


INSOMNIA (CAN'T SLEEP?) HONEY!
Use honey as a tranquilizer and sedative.


ASTHMA? EAT ONIONS!!!!
Eating onions helps ease constriction of bronchial tubes. (when I was young, my mother would make
onion packs to place on our chest, helped the respiratory ailments and actually made us breathe better).


ARTHRITIS? EAT FISH, TOO!!
Salmon, tuna, mackerel and sardines actually prevent arthritis. (fish has omega oils, good for our immune
system)


UPSET STOMACH? BANANAS - GINGER!!!!!
Bananas will settle an upset stomach.
Ginger will cure morning sickness and nausea.


BLADDER INFECTION? DRINK CRANBERRY JUICE!!!!
High-acid cranberry juice controls harmful bacteria.


BONE PROBLEMS? EAT PINEAPPLE!!!
Bone fractures and osteoporosis can be prevented by the manganese in pineapple.


PREMENSTRUAL SYNDROME? EAT CORNFLAKES!! !!
Women can ward off the effects of PMS with cornflakes, which help reduce depression, anxiety and
fatigue.


MEMORY PROBLEMS? EAT OYSTERS!
Oysters help improve your mental functioning by supplying much-needed zinc.


COLDS? EAT GARLIC!
Clear up that stuffy head with garlic. (remember, garlic lowers cholesterol, too.)


COUGHING? USE RED PEPPERS!!
A substance similar to that found in the cough syrups is found in hot red pepper. Use red (cayenne)
pepper with caution-it can irritate your tummy.


BREAST CANCER? EAT Wheat, bran and cabbage
Helps to maintain estrogen at healthy levels.


LUNG CANCER? EAT DARK GREEN AND ORANGE AND VEGGIES!!!
A good antidote is beta carotene, a form of Vitamin A found in dark green and orange vegetables.


ULCERS? EAT CABBAGE ALSO!!!
Cabbage contains chemicals that help heal both gastric and duodenal ulcers.


DIARRHEA? EAT APPLES!
Grate an apple with its skin, let it turn brown and eat it to cure this condition. (Bananas are good for this
ailment)


CLOGGED ARTERIES? EAT AVOCADO!
Mono unsaturated fat in avocados lowers cholesterol.


HIGH BLOOD PRESSURE? EAT CELERY AND OLIVE OIL!!!
Olive oil has been shown to lower blood pressure.
Celery contains a chemical that lowers pressure too.


BLOOD SUGAR IMBALANCE? EAT BROCCOLI AND PEANUTS!!!
The chromium in broccoli and peanuts helps regulate insulin and blood sugar.


HEADACHE? EAT FISH!
Eat plenty of fish -- fish oil helps prevent headaches.
So does ginger, which reduces inflammation and pain.


HAY FEVER? EAT YOGURT!
Eat lots of yogurt before pollen season.
Also-eat honey from your area (local region) daily.

The heatly fruits for you and your family..

Kiwi:
Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, Vitamin E &fiber. It's Vitamin C content is twice that of an orange.


Apple:
An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low Vitamin C content, it has antioxidants &flavonoids which enhances the activity of Vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.


Strawberry:
Protective fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits &protects the body from cancer causing, blood vessels clogging free radicals. (Actually, any berry is good for you..they're high in anti-oxidants and they actually keep us young....... ..blueberries are the best and very versatile in the health field....... .they get rid of all the free-radicals that invade our bodies)


Orange :
Sweetest medicine. Taking 2 - 4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessen the risk of colon cancer.


Watermelon:
Coolest Thirst Quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene - the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are Vitamin C &Potassium. (watermelon also has natural substances [natural SPF sources] that keep our skin healthy, protecting our skin from those darn suv rays)


Guava &Papaya:
Top awards for Vitamin C. They are the clear winners for their high Vitamin C content. Guava is also rich in fiber which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene, this is good for your eyes. (also good for gas and indigestion)

Tomatoes
are very good as a preventative measre for men, keeps those prostrate problems from invading their bodies.

Friday, April 17, 2009

MakaN???!!! Bersih??? MuraH???..

Kat Malaysia ni, dah berlambak kedai makan, stall makanan dan restoren2 yang menyediakan makanan yang sedap dengan harga yang berpatutan. Tetapi, kita sebagai pengguna tidak boleh menilai sesebuah kedai makan tersebut dari segi kesedapan makanan yang dijual, di samping harga yang berpatutan, kita juga seharusnya perlu memerhatikan (observe) di sekeliling kawasan kedai makan tersebut dan juga tahap kebersihannya. Dari segi attitude kita, org Malaysia, memang masih tidak memandang berat berkenaan isu kebersihan. Ada dikalangan kita ni, hanya main redah je kedai makan tersebut tanpa mengambil kira tahap kebersihan nya.

Saya ni, bukan la jenis berduit, memandangkan matawang dalam poket hanya cukup sekadar menghilangkan lapar, so saya lebih suka pergi ke kedai makan yang tidak la perlu gah nama nya di seantero dunia, tapi cukup la dapat menghilangkan rasa lapar ni..haha..sound like horrow betul..
Memang saya akui, saya juga antara orang dalam kelompok yang tidak memilih makan,, tapi bab kebersihan memang saya ambik kira juga. Saya tidak pernah kisah kalau sekadar makan di stall2 atau pun kedai yang biasa2 je, tapi yang paling penting mesti la bersih.
Kehidupan saya sebagai seorang pelajar, (yes terdedah akhir nya, haha) yang selalu ke sana ke sini mendedahkan dan memperkenalkan saya kepada gaya hidup yang selalu makan di luar. Kalau diikutkan makan di rumah lagi best, bersih terjamin, save budget satu hal lagi, pas makan dapat baring2 dulu..haha...oppss satu amalan yang tidak digalakkan..

Di Kuching, mungkin ramai rakan2 dari semenanjung yang kata susah nk cari kedai makan kat sini especially time siang. Yes, memang saya akui benda tu, maybe maksud diaorang kedai makan muslim aka halal..tapi kalau takat kedai makan berlambak kat kuching ni yang halal, tapi nak cari yang best tu la susah...kontek best di sini maksud nya makanan yang sedap, air boleh ditelan, berpatutan and bersih.. sebab saya pun mengalami kesulitan yang sama ketika menemani rakan yang datang ke sini.

Kalau malam, sy suka pergi ke kedai makan stall berdekatan dengan Ariff Hotel. Salah satu stall favourite saya, klo x silap, zwanni stall. Memang sedap2 makanan yang diorang buat. Antara banyak2 stall kat sini, stall ni la yang paling bersih rasa nya..di samping harga yang masih mampu ditanggung oleh studet seperti saya.
Kalau dinilai, stall2 kat sini sememangnya boleh maju, tapi pengusaha2 makanan di sana perlu la mengambil inisiatif dalam meningkatkan tahap kebersihan kawasan dan tempat stall mereka berniaga. Saya rasa, lagi bersih and menarek keadaan di kwsn ariff benteng tu, makin ramai pengunjung setia nya..

Manakala untuk having lunch, saya rasa salah satu kedai makan yang BEST di Kuching ni, adalah ADM Cafe, di Satok. Cafe ni berdekatan dgn Kaya Toast Satok. Kedai ni memang bersih. View pun ok. Di sekeliling dinding cafe ni penuh dengan gambar2 sejarah Kuching dulu2. Rasa nya pemilik cafe ni memang minat sejarah kot..hehe..


Cafe ni selalu beroperasi sampai 4 petang je rasa nya. Tapi yang best nya, lunch kat sini. Sebabnya banyak jenis lauk2 n sayur (ulam-ulaman pun ada) leh kita dapat. Memang banyak choice la. So, tak menyesal la lunch kat sini. kalau nak lunch kat cafe ni memang kena awal la, sebab time peak hour, around 11.30-1200tghari ,memang kedai ni salu dah penuh dah. And one more thing yang memang penting sangat, harga makan kat sini pun berpatutan. Dulu, memang takut nak masuk kedai ni, sebab takut mahal, macam kedai2 yang berdekatan, tapi dah cuba sekali aritu, terus jadi permanent place untuk lunch. tapi sometime tak leh jugak nk lunch sini, sebab lewat sangat. Kalau datang pukul 2 mesti tengok workers kedai ni dah sibuk mop lantai ..haha..maksud nya nk tutup la tu. Tu la pelik, kenapa kedai ni x beroperasi sampai malam..haiyooo.... u punya ayam goreng sedap la.. serius sedap..dah la rangup..adoya..makanan ni la x elok dimakan...=p
Setakat ni ADM cafe la yang saya dapat suggest kan kepada member2 yang best jadi port lunch..hehe..



pstt: segala isu2 dalam blog ni hanya la sekadar pendapat, dan info yang leh dikongsi bersama untuk kebaikan semua. So nak pergi kedai makan mana lagi lepas ni??

Thursday, April 16, 2009

Rahsia mengenal wanita dari cara berjalan

1. Jika berjalan, dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah. Golongan wanita yang jalannya berginjat, konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur, kalau berbual, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. Lebih parah, wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. Padahal, wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Jika berjalan, sering menoleh ke kanan and kiri. Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri,dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

3. Jika berjalan suka menunduk. Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Disamping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini, dijamin akan mendapat kebahagiaan. Sebab, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Jika berjalan menatap lurus ke depan. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meski pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang berpengalaman luas.

5. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri. Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia dianggap kecil. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Jika berjalan badan tampak tegak. Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Yang menarik dari wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.

7. Jika berjalan seperti zirafah. Maksudnya, ketika melangkahkan kaki ,badannya ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.

Sumber: Miss E-in (thanks 4 ur 4ward emel)